Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Επικαιρότητα

Επικαιρότητα

Υλοποιούνται οι συστάσεις της Επιτροπής Greco για την πρόληψη της διαφθοράς

Πλήρης ή μερική συμμόρφωση για το 77% των συστάσεων που αφορούν την κεντρική Κυβέρνηση

Το Υπουργικό Συμβούλιο στο πλαίσιο συνεδρίας του, ημερομηνίας 20/09/2024, ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης των συστάσεων της Επιτροπής Greco κατά τον πέμπτο γύρο αξιολόγησης με τίτλο «Πρόληψη της Διαφθοράς και προώθηση της Ακεραιότητας στις Κεντρικές Κυβερνήσεις και στα Όργανα Επιβολής του Νόμου».

Η παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των συστάσεων που αφορούν αποκλειστικά την κεντρική κυβέρνηση  ανατέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο σε ειδική Επιτροπή, υπό την εποπτεία της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν ο Επίτροπος Διαφάνειας, η Επικεφαλής και το μέλος της Κυπριακής Αντιπροσωπίας στην Greco καθώς και εκπρόσωποι της Προεδρίας, του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη βάση της Έκθεσης Προόδου που ετοιμάστηκε,  στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της εν λόγω Επιτροπής από τις δεκατρείς συστάσεις οι οποίες αφορούν την κεντρική κυβέρνηση (ανώτατες εκτελεστικές αρμοδιότητες) τέσσερεις συστάσεις έχουν ήδη εφαρμοστεί, έξι έχουν ικανοποιηθεί μερικώς και οι υπόλοιπες τρείς, οι οποίες αφορούν επί το πλείστον αναθεώρηση νομοθετικού πλαισίου, βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης.

Πιο κάτω αναφέρονται ενδεικτικά μερικές από τις δράσεις οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί προς ικανοποίηση των συστάσεων που αφορούν την κεντρική κυβέρνηση (ανώτατες εκτελεστικές αρμοδιότητες):

-          Θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας Μελών της Κυβέρνησης.

-          Διορισμός Σύμβουλου Δεοντολογίας Μελών της Κυβέρνησης.

-          Αναθεώρηση νομοθετικού πλαισίου για το «πόθεν έσχες» του Προέδρου, των Υπουργών και Βουλευτών μέσω, μεταξύ άλλων, υποβολής και ελέγχου καταστάσεων προσωπικής και επαγγελματικής περιουσίας.

-          Θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τους Σύμβουλους - Συνεργάτες των Μελών της Κυβέρνησης.

-          Δημοσίευση Μητρώου Συμβάσεων Συμβούλων - Συνεργατών Μελών της Κυβέρνησης.

-          Θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας Συμβούλων - Συνεργατών.

-          Θεσμοθέτηση πλατφόρμας «e-consultation» ως ενιαίου σημείου δημόσιων διαβουλεύσεων.

-          Ενίσχυση Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς.

-          Πρακτική καθοδήγηση από την Αρχή κατά της Διαφθοράς για εφαρμογή του Νόμου «Lobbying».

-          Ανάθεση ετοιμασίας μελέτης για τυχόν λήψη επιπλέον μέτρων βελτίωσης της δημόσιας πρόσβασης σε πληροφορίες.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης αναμένει, με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, ότι μέχρι τον Δεκέμβριο 2024 θα έχει σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος.

Αναφορικά με τις εννέα συστάσεις που αναφέρονται στην Αστυνομία και στη βάση των όσων καταγράφονται στην Έκθεση Προόδου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση τεσσάρων συστάσεων, ενώ σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες πέντε, αυτές βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης, οι πλείστες μέσω αναθεώρησης σχετικού Κανονιστικού πλαισίου και στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για την Αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 31/12/2024, οι Κυπριακές Αρχές θα υποβάλουν, σύμφωνα με τους Διαδικαστικούς Κανονισμούς της Greco, «Situation Report» για τα μέτρα που έχουν ληφθεί προς ικανοποίηση του συνόλου των συστάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ