Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Επικαιρότητα

Επικαιρότητα

Συμφωνία Θεσμοθέτησης Στρατηγικού Διαλόγου Κύπρου-ΗΠΑ

Στις 17 Ιουνίου 2024, ο Υπουργός Εξωτερικών, κος Κ. Κόμπος, υπέγραψε κατά την επίσκεψη του, στις Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνία θεσμοθέτησης του Στρατηγικού Διαλόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ). Η συμφωνία αναβαθμίζει και ενισχύει σημαντικά τη στρατηγικής φύσεως σχέση με τις ΗΠΑ, σε μια σημαντική χρονική συγκυρία. Την ίδια ώρα, σημαντικές για την κυπριακή οικονομία είναι οι προοπτικές που διανοίγονται για επενδύσεις στη χώρα μας, καθώς επίσης και για την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μας με τις ΗΠΑ. Παράγοντες καθοριστικοί στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για ενίσχυση και θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Στρατηγικός διάλογος, θα αφορά έξι ευρείς πυλώνες πολιτικής οι οποίοι έείναι ιδιάιτερα σημαντικοί για την Κύπρο ως εξής:

  • Ασφάλεια και Άμυνα
  •  Ενέργεια
  •  Εμπόριο- Προώθηση κυπριακών προϊόντων
  • Οικονομία - Προσέλκυση Αμερικανικών επενδύσεων
  • Αντιμετώπιση Κυβερνοεπιθέσεων
  • Έρευνα, Τεχνολογία και Εκπαίδευση

Πρόσθετα, η συμφωνία προβλέπει την πραγματοποίηση μέχρι και δύο τακτικών συναντήσεων το χρόνο σε Λευκωσία και Ουάσιγκτον, στη βάση θεματικών και προτεραιοτήτων, με το πρώτο γύρο διαβουλεύσεων να ορίζεται για την Σεπτέμβριο στην Κύπρο, στο ανώτατο τεχνοκρατικό επίπεδο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με σχετική ανακοίνωση του χαιρέτισε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την υπογραφή της συμφωνίας τονίζοντας ότι, πέραν των θετικών αποτελεσμάτων για τις δύο χώρες και τους πολίτες, η υπογραφή της συμφωνίας θα ενισχύσει το διεθνές αποτύπωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της αναγνώρισης που τυγχάνει ως αξιόπιστος και σταθερός εταίρος, καθώς και ως πυλώνας ασφάλειας, συνεργασίας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

ΣΧΕΤΙΚΑ