Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Επικαιρότητα

Επικαιρότητα

Σχέδιο Χορηγιών για καταπολέμηση της δωροδοκίας και διαφθοράς στον δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί κύρια προτεραιότητα της Κυβέρνησης και καθοριστικής σημασίας παράγοντας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Κράτος, για την αποτελεσματική και χρηστή λειτουργία των Θεσμών, καθώς και για τη βελτίωση του επαγγελματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.

Σε αυτά τα πλαίσια, σε σημερινή του συνεδρίαση, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το «Σχέδιο χορηγιών αναφορικά με την πιστοποίηση (ISO37001) οργανισμών του δημοσίου, ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης για καταπολέμηση της δωροδοκίας και της διαφθοράς. Το έργο περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και φορέας υλοποίησης είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Το Πρότυπο ISO 37001 είναι ένα αναγνωρισμένο πρότυπο που ορίζει απαιτήσεις και παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για τη δημιουργία, την εφαρμογή, τη συντήρηση, την αναθεώρηση και τη βελτίωση ενός αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης κατά της δωροδοκίας και της διαφθοράς του Οργανισμού.

Η χρηματοδότηση που παρέχεται στους δικαιούχους οργανισμούς του Σχεδίου αφορά σε συμβουλευτικές υπηρεσίες για σχετική καθοδήγηση και προετοιμασία του δικαιούχου για πιστοποίηση και σε υπηρεσίες πιστοποίησης του από διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης. Για τον ιδιωτικό τομέα και τις κρατικές οντότητες με οικονομική δραστηριότητα, η ένταση ενίσχυσης ανέρχεται σε 60% του σχετικού κόστους.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρόληψη και καταπολέμηση της Διαφθοράς βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, το Υπουργικό Συμβούλιο, κάλεσε τους αρμόδιους Υπουργούς να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες με σκοπό την προώθηση της συμμετοχής στο Σχέδιο Χορηγιών, συγκεκριμένων Τμημάτων της Δημόσιας Υπηρεσίας, τα οποία λόγω της φύσεως και του αντικειμένου της εργασίας τους, κρίνεται ορθό να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο Πρότυπο.

Ο προϋπολογισμός του Σχεδίου Χορηγιών ανέρχεται στα €2εκ. και η διαδικασία υποβολής Προτάσεων ξεκινά άμεσα μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2024. Ο πλήρης Οδηγός Εφαρμογής του Σχεδίου με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τα έντυπα αιτήσεων είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

ΣΧΕΤΙΚΑ