Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Κυβερνητικό Έργο  |  Κυβερνητικό Έργο

Κυβερνητικό Έργο

Προστατεύουμε το ΓεΣΥ, Ενισχύουμε τη Δημόσια Υγεία

Η Κυβέρνηση προχωρεί σε ενέργειες για τη διαφύλαξη της λειτουργίας και την προστασία του ΓεΣΥ

Με αποφασιστικότητα και προσήλωση στη διατήρηση και ενίσχυση του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), η Κυβέρνηση προχωρεί σε κρίσιμες τροποποιήσεις για τη θωράκιση και βιωσιμότητα του Συστήματος, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη, δίκαιη και ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στις 26/3/2025 την τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου ώστε αφενός να ενισχύεται ο έλεγχος και αφετέρου να αποτρέπονται φαινόμενα υπερβολικών δαπανών και καταχρήσεων, διατηρώντας παράλληλα την οικονομική σταθερότητα και την ποιότητα του Συστήματος.

Τι αλλάζει και γιατί είναι σημαντικό:

  • Διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, αποτρέποντας την ανεξέλεγκτη αύξηση δαπανών από την εκτέλεση εντός του συστήματος συνταγών φαρμακευτικών προϊόντων, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υγειονομικών ειδών που εκδίδουν ιατροί ή οδοντίατροι μη εγγεγραμμένοι και/ ή μη συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ.
  • Προστατεύεται η σωστή κατανομή των πόρων, ώστε να μην επηρεάζονται άλλες βασικές υπηρεσίες του ΓεΣΥ. Έτσι, δεν θα αυξάνονται οι δαπάνες σε βάρος κρίσιμων υπηρεσιών, όπως διαγνωστικές εξετάσεις και εξειδικευμένες θεραπείες.
  • Αποτρέπεται η καταστρατήγηση των προνοιών του νόμου, καθώς ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας υποχρεούται να εφαρμόζει συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Η εκτέλεση συνταγών από μη εγγεγραμμένους ή/και μη συμβεβλημένους γιατρούς θα οδηγούσε σε δαπάνες που δεν έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό.
  • Αποφεύγεται η πιθανότητα οι συνολικές δαπάνες του Οργανισμού να υπερβούν τα έσοδά του, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση εισφορών, με αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
  • Διαφυλάσσεται η σωστή λειτουργία του ΓεΣΥ και αποφεύγεται ο κίνδυνος διασπάθισης δημοσίου χρήματος μέσω ελέγχων που περιορίζουν καταχρήσεις και διασφαλίζουν τη συμμόρφωση των γιατρών με κατευθυντήριες οδηγίες, πρωτόκολλα και διαδικασίες προέγκρισης. Η μη συμμόρφωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε σπατάλη δημόσιων πόρων και στην παροχή φαρμάκων ή ιατρικών προϊόντων που δεν είναι ιατρικά αναγκαία.
  • Διατηρείται η εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης για την αξιολόγηση και αμοιβή των εγγεγραμμένων και/ ή συμβεβλημένων παρόχων, ώστε να βελτιώνεται συνεχώς η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.
  • Αποτρέπεται η αποχώρηση γιατρών από το ΓεΣΥ, ιδιαίτερα σε ειδικότητες όπου υπάρχει ήδη περιορισμένος αριθμός γιατρών που παρέχουν εξωνοσοκομειακή φροντίδα και αποφεύγεται ο κίνδυνος δημιουργίας ασθενών δύο ταχυτήτων. Αυτό θα αντέβαινε στη βασική αρχή του ΓεΣΥ, που είναι η καθολική και ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Επιπλέον, θα οδηγούσε σε σταδιακή αποδυνάμωση του συστήματος, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά του.
  • Διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του υφιστάμενου πληροφοριακού συστήματος του ΓεΣΥ, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για την καταχώρηση όλων των υπηρεσιών υγείας του Συστήματος στις οποίες περιλαμβάνεται και η έκδοση και η εκτέλεση συνταγών που εκδίδουν εγγεγραμμένοι και/ ή συμβεβλημένοι γιατροί.

Η προτεινόμενη τροποποίηση δεν αλλάζει το γενικό πλαίσιο λειτουργίας του ΓεΣΥ αλλά αντίθετα, το ενισχύει και διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του, την οικονομική του σταθερότητα, την αποφυγή καταχρήσεων και τη διατήρηση υψηλής ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας, θέματα που η Κυβέρνηση θέτει ψηλά στις προτεραιότητές της.

Οι αλλαγές αυτές αποτελούν ακόμα ένα βήμα προόδου προς ένα σύγχρονο, δίκαιο και βιώσιμο ΓεΣΥ – ένα Σύστημα Υγείας για όλους, χωρίς αποκλεισμούς, με σεβασμό και φροντίδα προς κάθε πολίτη.

Tags

ΣΧΕΤΙΚΑ