Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Επικαιρότητα

Επικαιρότητα

Οδικός χάρτης για πράσινη μετάβαση

Η κλιματική αλλαγή και οι συνεχώς αυξανόμενες και εντονότερες συνέπειές της αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πλανητική υγεία. Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πιο εμφανείς, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για την προώθηση της πράσινης μετάβασης και την ουσιαστική διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, οι δημόσιες επενδύσεις της Κύπρου για την εικοσαετία 2030-2050 θα πρέπει να διπλασιαστούν σε σύγκριση με την τρέχουσα δεκαετία. Παρόλα αυτά, το κόστος της πράσινης μετάβασης είναι χαμηλότερο από το κόστος της ανεξέλεγκτης κλιματικής αλλαγής, και γι’ αυτό απαιτείται η χάραξη οδικού χάρτη για την εφαρμογή οικονομικών πολιτικών που προωθούν την πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία. Ο οδικός αυτός χάρτης παρουσιάστηκε από την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω στο Green Agenda Cyprus Summit, που διεξήχθη στις 20 Μαΐου 2024.

Η πράσινη μετάβαση αποτελεί ένα από τους 6 βασικούς άξονες του Προγράμματος Διακυβέρνησης. Η Κυβέρνηση, έχοντας ένα σαφές όραμα για την προώθηση της πράσινης μετάβασης, εφαρμόζει συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα, που προσεγγίζονται οριζόντια και όχι αποσπασματικά, και στηρίζονται σε τρεις πυλώνες:

(α) τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου,

(β) τον μετασχηματισμό της οικονομίας προς την αειφορία και

(γ) την προστασία του περιβάλλοντος.

Η υλοποίηση δράσεων που οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη εκκινήσει. Δράσεις όπως:

  • Η επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα στη βάση των σχολίων της ΕΕ καθώς και η εκπόνηση Οδικού Χάρτη Μηδενικών Εκπομπών (Net Zero Cyprus) που θα καθοδηγήσει τη χώρα μας στην απανθρακοποίησή της μέχρι το 2050.
  • H προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης μέσα από την οποία εφαρμόζεται και η πράσινη φορολόγηση.
  • Η υλοποίηση του θεσμού της Πράσινης Κοινότητας σε πιλοτική βάση και η προώθηση του νέου Ρυθμιστικού Πλαισίου της ΡΑΕΚ για την δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων και Κοινοτήτων ΑΠΕ.
  • Η αύξηση του αστικού πρασίνου μέσω του προγράμματος «Φυτεύω για το Κλίμα» με στόχο τα 100,000 δέντρα ετησίως.
  • Η εφαρμογή σχεδίων χορηγιών που ενισχύουν την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων όπως το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους».
  • Η ολιστική διαχείριση των στερεών δημοτικών αποβλήτων μέσα από την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων και του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετώ» στις Τοπικές Αρχές.

Οι συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα, στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και μας καθοδηγούν στην δημιουργία μιας ισχυρής, βιώσιμης και καινοτόμας οικονομίας προσδοκώντας σε ένα πράσινο και αειφόρο μέλλον, που ως αντικατοπτρίζεται και στο «Όραμα 2035», θα καταστήσει την Κύπρο ως «τον ιδανικό τόπο για να εργάζεται, να ζει και να αναπτύσσεται επιχειρηματικά ο καθένας».

ΣΧΕΤΙΚΑ