Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Επικαιρότητα

Επικαιρότητα

Ίδρυση Νέων Ενοριών Δημαρχούμενων Περιοχών

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στις 24 Ιουλίου 2024, κατόπιν πρότασης του Υπουργού Εσωτερικών, την ίδρυση 63 νέων Ενοριών των νέων Δημοτικών Διαμερισμάτων και τον διορισμό αντίστοιχων Κοινοταρχών σε αυτές. Επιπρόσθετα, το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε την τροποποίηση της Απόφασής του ημερ. 10.4.2024 ώστε να μην απαιτείται διαβούλευση με τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα για τον διορισμό των Κοινοταρχών κατ’ αναλογία της εκλογικής δύναμης τους κατά Δήμο, προς αποφυγή καθυστερήσεων που δημιουργούν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Οι νέες Ενορίες προκύπτουν από πρώην Κοινότητες που μετά την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την 1η Ιουλίου 2024, εντάχθηκαν σε Δήμους. Η ίδρυση των νέων Ενοριών κρίθηκε αναγκαία προς εξυπηρέτηση των πολιτών, κυρίως σε ότι αφορά πιστοποιήσεις που εκδίδονται από Κοινοτάρχες.

Με την πλήρη εφαρμογή του περί Δήμων Νόμου του 2022 (Ν. 52(Ι)/2022) στα πλαίσια της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άρχισε και επίσημα η λειτουργία των 18 νέων Δήμων, μεταξύ των οποίων και 3ων ημικατεχόμενων. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν με την προηγούμενη μορφή τους 11 Δήμοι, μεταξύ των οποίων και 9 κατεχόμενοι. Από τη νέα διάταξη των Δήμων προέκυψαν 63 δημοτικά διαμερίσματα από πρώην Κοινότητες για τα οποία με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ιδρύονται επίσημα ως Ενορίες, και στη συνέχεια γίνεται διορισμός Κοινοτάρχη σε αυτές. Σημειώνεται ότι, με την Απόφαση της 24ης Ιουλίου 2024, ο συνολικός αριθμός Ενοριών ανέρχεται στις 209.

Επιπλέον, το Υπουργικό Συμβούλιο, σε προηγούμενη συνεδρία του ημερ. 3.7.2024, αποφάσισε να εγκρίνει την παράταση της θητείας των διορισμένων Κοινοταρχών στις Ενορίες των Δήμων, μέχρι τις 30.9.2024, έτσι ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για αξιολόγηση της ανάγκης διατήρησης του θεσμού, καθώς επίσης και για τη λήψη απόφασης για την ίδρυση των πρόσθετων ενοριών.

ΣΧΕΤΙΚΑ