Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Επικαιρότητα

Επικαιρότητα

Eurostat: Χαμηλά στον δείκτη φτώχειας η Κύπρος

Μια από τις χαμηλότερες θέσεις στον δείκτη φτώχειας ανάμεσα στις χώρες τις Ε.Ε. καταλαμβάνει η Κύπρος.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος καταγράφει τον δεύτερο χαμηλότερο κίνδυνο για σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ποσοστό μόλις 2.4%, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ανέρχεται στο 6.8%.

Αξίζει να τονιστεί ότι η πολύ καλή επίδοση της Κύπρου στον σχετικό δείκτη αντικατοπτρίζει τις συνεχείς προσπάθειες, που καταβάλλουμε ως χώρα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας και τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους. Η Κυβέρνηση, μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα και πολιτικές, παραμένει προσηλωμένη στη μείωση της φτώχειας και στη στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας μας.

Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό του σχετικού δείκτη (SMSD), σε επίπεδο νοικοκυριού, λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η ικανότητα κάλυψης απρόβλεπτων εξόδων, η δυνατότητα για μία εβδομάδα ετήσιων διακοπών μακριά από το σπίτι, η έγκαιρη πληρωμή υποχρεώσεων (υποθήκες, ενοίκια, λογαριασμοί κοινής ωφελείας, δόσεις δανείων), η οικονομική δυνατότητα για γεύμα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή χορτοφαγική εναλλακτική κάθε δεύτερη μέρα, η επαρκής θέρμανση του σπιτιού, η πρόσβαση σε αυτοκίνητο/βαν για προσωπική χρήση και η αντικατάσταση φθαρμένων επίπλων.

Παράλληλα σε ατομικό επίπεδο, λαμβάνονται υπόψη η πρόσβαση στο διαδίκτυο, η δυνατότητα αντικατάστασης φθαρμένων ρούχων και υποδημάτων, η συμμετοχή σε δραστηριότητες αναψυχής και η συνάντηση με φίλους ή οικογένεια για ποτό ή γεύμα τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

Ως χώρα παραμένουμε σε εγρήγορση για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις δομές και τις δράσεις μας, ώστε κανένας πολίτης να μην μείνει στο περιθώριο. Η διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης και κοινωνικής ενσωμάτωσης αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ