Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Κυβερνητικό Έργο  |  Κυβερνητικό Έργο

Κυβερνητικό Έργο

Δράση για την εξάλειψη της Βίας και Παρενόχλησης στην Εργασία

Κατόπιν της κύρωσης σχετικής σύμβασης του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας από το Υπουργικό Συμβούλιο

Το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία του στις 29 Αυγούστου 2024, κύρωσε τη Σύμβαση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, με στόχο την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία αλλά και την αντιμετώπιση απαράδεκτων συμπεριφορών, πρακτικών ή απειλών που γίνονται μεμονωμένα ή κατ΄επανάληψη στον χώρο εργασίας και οι οποίες καταλήγουν ή είναι πιθανόν να καταλήξουν σε φυσική, ψυχολογική, σεξουαλική, ή οικονομική βλάβη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εφαρμοστικό νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε προβλέπονται διαδικασίες καταγγελιών, εξέτασης παραπόνων, δικαστικών διαδικασιών, ευθύνη εργοδότη και αποζημιώσεων, ενώ την ίδια στιγμή προβλέπονται διατάξεις για ποινικά και αστικά αδικήματα, καθώς πρόκειται για νομοσχέδιο κυρίως εργατικού δικαίου, ενώ παράλληλα υιοθετούνται οι ερμηνείες της Σύμβασης 144 του ILO.

Πιο αναλυτικά το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από σχετική Πρόταση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενέκρινε α) το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τη Βία και Παρενόχληση στον Χώρο Εργασίας (Κυρωτικός) Νόμος του 2024», β) το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Βίας και Παρενόχλησης στην Εργασία Νόμος του 2024» και γ) το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της Σύστασης Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμος του 2024».

Σημειώνεται πως η Σύμβαση και Σύσταση για την εξάλειψη της Βίας και της Παρενόχλησης στην Εργασία ψηφίστηκαν τον Ιούνιο του 2019, κατά τη διάρκεια της 108ης Συνδιάσκεψης Εργασίας και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προώθησε τις αναγκαίες ενέργειες, όπως προβλέπονται από το Καταστατικό του Οργανισμού. Παράλληλα με σχετική Απόφαση στις 18.12.2019 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, υπό την Προεδρία της Επιτρόπου Νομοθεσίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Γενικού Εισαγγελέα και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με σκοπό τη νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχετικού νομοσχεδίου, καθώς και διαβούλευση του με τους κοινωνικούς εταίρους. Τον Σεπτέμβριο του 2023 το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξουσιοδότησε τα κράτη-μέλη να κυρώσουν τη Σύμβαση για τη βία και την παρενόχληση, του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. Με την εν λόγω Σύμβαση επιτρέπεται διαδικαστικά στα κράτη μέλη να κυρώσουν τη Σύμβαση σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, για τα θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ένωσης.

Με την υιοθέτηση της πιο πάνω Απόφασης από το Συμβούλιο, η νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, επεξεργάστηκε νομοσχέδιο το οποίο κυρώνει την αναφερομένη Σύμβαση, ως προβλέπεται από σχετικό Άρθρο της Σύμβασης 144 του ILO, την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυρώσει. Το νομοσχέδιο έτυχε διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, που έλαβε χώρα στις 08/05/2024, στην παρουσία της νομοπαρασκευαστικής ομάδας καθώς και με γραπτή διαδικασία προς τα μέλη του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος στις 17/1/2024. Πέραν του κυρωτικού νομοσχεδίου, είχε ετοιμαστεί και σχετικό εφαρμοστικό νομοσχέδιο, στο οποίο σημειώνεται ότι η παρενόχληση με βάση το φύλο, την ηλικία, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, την εθνοτική ή φυλετική καταγωγή και τον σεξουαλικό προσανατολισμό δεν καλύπτονται, καθώς προβλέπονται από άλλο νομοθετικό πλαίσιο.

Τέλος τονίζεται ότι τροποποιείται ο περί της Σύστασης Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου, ούτως ώστε να είναι δυνατή η ανάθεση εξουσίας σε Επιθεωρητή να επιθεωρεί και να ελέγχει χώρους εργασίας προκειμένου να διασφαλίσει την εφαρμογή των διατάξεων αυτού του Νόμου.

Αρχείο

ΣΧΕΤΙΚΑ