Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Επικαιρότητα

Επικαιρότητα

Βελτίωση της Κύπρου στην κατάταξη Δείκτη AROPE για τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2023, που διεξήγαγε η Στατιστική Υπηρεσία και αφορά το έτος εισοδήματος 2022, το 16,7% του πληθυσμού της Κύπρου, ήτοι 153.000 άτομα, βρέθηκε σε κατάσταση κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (δείκτης AROPE της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Το αντίστοιχο μέσο ποσοστό στην ΕΕ είναι 21.4%.

Πρόκειται για έναν δείκτη που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως βασικό δείκτη για την παρακολούθηση του στόχου της για μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού έως το 2030 και καταγράφει το ποσοστό του πληθυσμού που είτε ζούσε σε νοικοκυριά με διαθέσιμο εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, είτε αντιμετώπιζε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση, είτε ήταν μέλος νοικοκυριού με πολύ χαμηλό δείκτη έντασης εργασίας.

Συγκριτικά με την υπόλοιπη ΕΕ, η Κύπρος καταγράφει το 5ο χαμηλότερο ποσοστό, παρουσιάζοντας βελτίωση 2 θέσεων σε σχέση με το 2022, καθώς ξεπέρασε την Ολλανδία και τη Σλοβακία. Οι μοναδικές χώρες της ΕΕ που παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις είναι η Τσεχία, η Σλοβενία, η Φινλανδία και η Πολωνία.

Η Κυβέρνηση παραμένει πιστή στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση της και προσηλώνεται στην υλοποίηση του προγράμματος της στους άξονες τη κοινωνικής πολιτικής και ένταξης, με στόχο την ουσιαστική μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην Κύπρο, και την στήριξη της οικογένειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ