Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Κυβερνητικό Έργο  |  Κυβερνητικό Έργο

Κυβερνητικό Έργο

Αναβαθμίζεται η Πύλη Αμμοχώστου

Σε διάστημα ενός χρόνου αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης του εμβληματικού μνημείου

Στο πλαίσιο της ανθρωποκεντρικής της πολιτικής και της προτεραιότητας που δίνει η διακυβέρνηση στην προαγωγή του πολιτισμού, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 25.9.24 την υλοποίηση της Πρότασης του Υφυπουργείου Πολιτισμού για έναρξη εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης της Πύλης Αμμοχώστου στα ενετικά τείχη Λευκωσίας.

Το έργο θα πραγματοποιηθεί κατά τα έτη 2024 και 2025, με συνολική δαπάνη 2.100.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ποσό το οποίο έχει επικαιροποιηθεί και στο οποίο εντάσσονται και όλες οι προαπαιτούμενες μελέτες. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Πολιτισμού, και συγκεκριμένα του Τμήματος Αρχαιοτήτων, με Αναθέτουσα Αρχή τον Δήμο Λευκωσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση του έργου, κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τη Λευκωσία, τόσο ουσιαστικής, όσο και συμβολικής. Αυτό προκύπτει ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. το 2026 από την ΚΔ, η οποία αποτελεί, μεταξύ άλλων, μια εξαιρετική ευκαιρία για την προβολή της πρωτεύουσας, της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς, αλλά και για την ανάδειξη των τραγικών συνεπειών της συνεχιζόμενης κατοχής.

 

Τονίζεται ότι ο Δήμος Λευκωσίας θα αναλάβει, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, να φέρει εις πέρας το έργο που θα αφορά αφενός τη συντήρηση του μνημείου και την επίλυση σοβαρών τεχνικών θεμάτων, που υπάρχουν για την αντιμετώπιση πλημμυρικών επεισοδίων, και αφετέρου την αναβάθμιση της Πύλης, η οποία περιλαμβάνει και τη δημιουργία νέων υποδομών, για τη χρήση του μνημείου και ως Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λευκωσίας.

Η εν λόγω χρήση της Πύλης, αποτελεί μια αναγκαιότητα που προκύπτει και από τις εργασίες, συναντήσεις και εκδηλώσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026.

ΣΧΕΤΙΚΑ