Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Κυβερνητικό Έργο  |  Κυβερνητικό Έργο

Κυβερνητικό Έργο

Υλοποίηση Σχεδίου Δράσης και υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την Ασφάλεια στο Υδάτινο Περιβάλλον

Yπογράφηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω και της Υπουργού Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Safe Water Sports (SWS). Σκοπός του εν λόγω Μνημονίου, είναι η ανάπτυξη συνεργασίας για την ασφάλεια στο υδάτινο περιβάλλον και την πρόληψη των πνιγμών και θαλάσσιων ατυχημάτων. Τη συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, κα Ειρήνη Πική και εκ μέρους του SWS o κ. Παναγιώτης Πασχαλάκης.

Η συνεργασία με τον SWS κρίνεται σημαντική για την εφαρμογή και ολοκλήρωση των παρεμβάσεων του Σχεδίου Δράσης για την «Aσφάλεια στο Υδάτινο περιβάλλον, Πρόληψη των Πνιγμών και Θαλάσσιων Ατυχημάτων», το οποίο εκπονήθηκε τον Φεβρουάριο του 2024 και εγκρίθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου. Μέσω του Μνημονίου καθορίζεται πιο συγκεκριμένα το πεδίο συντονισμού το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση περαιτέρω πρωτοβουλιών με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την ενίσχυση της ασφάλειας στο υδάτινο περιβάλλον, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις διεθνείς πρακτικές στον τομέα της ασφάλειας στο νερό, χωρίς οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για το κράτος. Σημειώνεται ότι ο SWS δραστηριοποιείται από το 2015 υλοποιώντας αφιλοκερδώς σχετικές πρωτοβουλίες και συναφείς δράσεις σε συνεργασία με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της πιο πάνω δημοσιογραφικής διάσκεψης η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω παρουσίασε την πρόοδο υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης, ενώ η Υπουργός Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας παρουσίασε ειδικότερα τις δράσεις που αφορούν το Πρόγραμμα Ασφαλούς Κολύμβησης για απόκτηση δεξιοτήτων παιδιών μέχρι 12 ετών και το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Ασφάλεια στο Υδάτινο Περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η Υπουργός Παιδείας, το πρώτο πρόγραμμα στοχεύει μέσα από ένα κύκλο 8 μαθημάτων στην εκμάθηση δεξιοτήτων κολύμβησης σε παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, το Πρόγραμμα Αθλητισμός Για Όλους και τη Σχολιατρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας. «Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Προγράμματος, προηγήθηκαν της πρώτης φάσης υλοποίησης του, στην οποία συμμετείχαν έξι συνολικά σχολεία, ενημερωτικές συναντήσεις με γονείς/κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς και παιδιά των σχολείων λαμβάνουν μέρος, καθώς και δειγματικά μαθήματα από τους ειδικούς συμβούλους του μαθήματος Φυσικής Αγωγής ως προς τις βασικές δεξιότητες προετοιμασίας των μαθημάτων κολύμβησης». Το δεύτερο πρόγραμμα, με τίτλο «Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Ασφάλεια στο Υδάτινο Περιβάλλον», πραγματοποιείται παράλληλα με το πρώτο και αφορά τη διδασκαλία γνώσεων και στάσεων πριν την είσοδο των παιδιών στο υδάτινο περιβάλλον. Η υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης και των δύο προγραμμάτων άρχισε στις 14 Μαΐου 2024 με στόχο τη συμμετοχή σχολείων από όλη την Κύπρο.

Η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω σημείωσε στη δική της παρέμβαση, μεταξύ άλλων, ότι  «η εφαρμογή στοχευμένων δράσεων προς την κατεύθυνση της πρόληψης και της ασφάλειας δεν θα μπορούσε παρά να τεθεί ψηλά ως προτεραιότητα στη διακυβέρνησή μας που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο».

Η κα Πική, αφού έκανε ειδική μνεία στη συμβολή του SWS ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους στο Υπουργικό Συμβούλιο που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία αλλά και τους τεχνοκράτες οι οποίοι κατέστησαν με τις ενέργειες τους δυνατή την έναρξη υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης αλλά και τη σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή του σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η προσπάθεια όλων, όπως ανέφερε, «αξίζει τον κόπο έστω κ’ αν είναι για να σωθεί ένα μόνο παιδί, ένας ηλικιωμένος, μία ζωή από άδικο χαμό».

Το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει τη Λειτουργία Πληροφοριακού Συστήματος Λιμενικής Αστυνομίας, εργαλεία ενημέρωσης κοινού (ιστοσελίδα «Safe Water Sports» & «Safe Water Sports App»), Πρόγραμμα Ασφαλούς Κολύμβησης για απόκτηση δεξιοτήτων κολύμβησης παιδιών μέχρι 12 ετών,  Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Ασφάλεια στο Υδάτινο Περιβάλλον, Εκσυγχρονισμό Νομοθετικού πλαισίου, Θέσπιση Εθνικής Μέρας Πνιγμών και Παρατηρητήριο Ατυχημάτων. Για την παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης, αλλά και για την υποβολή συγκεκριμένων εισηγήσεων με σκοπό την περαιτέρω εξέλιξη του, συστάθηκε τον Φεβρουάριο, υπό την εποπτεία της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, ειδική διυπουργική Επιτροπή με εκπροσώπους των Υπουργείων Άμυνας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, Υγείας και των Υφυπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Για τη σχετική παρουσίαση δείτε πιο κάτω:

ΣΧΕΤΙΚΑ