Κυβερνητικό Έργο
Νομοθετική κατοχύρωση και οικονομική ενίσχυση των καλλιτεχνών προωθεί η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση, τηρώντας πιστά το κοινωνικό της συμβόλαιο με τους πολίτες, προχώρησε στις 3/1/2025 στην έγκριση νομοσχεδίου για το Καθεστώς του Καλλιτέχνη μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου. Το νομοσχέδιο εκπονήθηκε με τη στενή συνεργασία της Επιτρόπου Νομοθεσίας, του Υφυπουργείου Πολιτισμού και της Υπηρεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο κύριος στόχος του πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου είναι η θέσπιση του πλαισίου και των κριτηρίων για την απονομή του Καθεστώτος του Καλλιτέχνη, το οποίο αφορά πολιτιστικούς δημιουργούς και επαγγελματίες. Παράλληλα, καθορίζει τον τρόπο πρόσβασης των αυτοτελώς εργαζομένων πολιτιστικών δημιουργών στα ωφελήματα της κοινωνικής ασφάλισης και της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.
Να σημειωθεί ότι ο όρος «Καθεστώς του Καλλιτέχνη» εμφανίζεται για πρώτη φορά σε σύσταση της ΟΥΝΕΣΚΟ του 1980 και χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει την εκτίμηση που οφείλει να δείχνει μια κοινωνία προς τους καλλιτέχνες της, εντός του πλαισίου του ρόλου που καλούνται να διαδραματίσουν στην κοινωνία. Επίσης, αναγνωρίζει τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων των ηθικών, οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ιδίως σε σχέση με το εισόδημα και την κοινωνική ασφάλιση.
Βασισμένη στις αρχές της ΟΥΝΕΣΚΟ, η κυβέρνηση εκπόνησε το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει ως κύρια σημεία: (α) τις προϋποθέσεις για την εγγραφή στο Μητρώο Καλλιτεχνών και στο Μητρώο Συνδέσμων Καλλιτεχνών, με στόχο την καταγραφή όλων των καλλιτεχνών που πληρούν τις καθορισμένες προϋποθέσεις και (β) την καταβολή καλλιτεχνικής χορηγίας, η οποία ανέρχεται στο 30% της εισφοράς που καταβάλλει ο καλλιτέχνης στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Ταμείο Ασφάλισης Υγείας. Τα κριτήρια για τη διεκδίκηση της χορηγίας είναι σαφώς καθορισμένα.
Μάλιστα, με σκοπό να διευκολυνθεί η διαδικασία εγγραφής, προβλέπεται η αυτόματη εγγραφή στο Μητρώο Καλλιτεχνών, εντός έξι μηνών από την εφαρμογή του νόμου, για πρόσωπα που ασκούν καλλιτεχνική δραστηριότητα και είναι εγγεγραμμένα σε σύνδεσμο καλλιτεχνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τις 15 Απριλίου έως τις 27 Μαΐου 2024 στην πλατφόρμα για την ηλεκτρονική διαβούλευση. Με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης συναντήσεις με εκπροσώπους οργανώσεων του χώρου των τεχνών και του πολιτισμού, παρουσία της Υφυπουργού Πολιτισμού, της Επιτρόπου Νομοθεσίας και εκπροσώπου της Υπηρεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την περαιτέρω εξήγηση του νομοσχεδίου και τη συζήτηση ερωτημάτων. Το νομοσχέδιο υποβλήθηκε και σε νομοτεχνικό έλεγχο από τη Νομική Υπηρεσία, βάσει του οποίου έγιναν τελικές βελτιώσεις, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Με το εν λόγω νομοσχέδιο δημιουργείται για πρώτη φορά στην Κύπρο το απαιτούμενο πλαίσιο για τη διασφάλιση των καλλιτεχνών και την προστασία του λειτουργήματός τους.