Κυβερνητικό Έργο
Νέα μεταρρύθμιση για γρήγορη και οικονομική επίλυση των αστικών διαφορών μέχρι €10.000
Εισάγεται υποχρεωτική αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης και άλλες ρυθμίσεις για ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης, η οποία αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του φόρτου εργασίας των Δικαστηρίων, προσφέροντας ταυτόχρονα στους πολίτες μια πιο γρήγορη και οικονομική επιλογή επίλυσης διαφορών.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στη σημερινή του συνεδρία (03/01/2025) τροποποιητικό νομοσχέδιο και Κανονισμούς με στόχο την αναβάθμιση του θεσμού της διαμεσολάβησης, προκειμένου να καταστεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο φιλικής επίλυσης των αστικών διαφορών.
Μία από τις καινοτόμες αλλαγές είναι η εισαγωγή της υποχρεωτικής αρχικής συνεδρίας διαμεσολάβησης μεταξύ των μερών όταν η αξία της διαφοράς είναι μέχρι δέκα χιλιάδες ευρώ. Το μέρος που δεν θα προσέλθει στην αρχική συνεδρία θα χάνει το δικαίωμα να διεκδικήσει δικηγορικά έξοδα και τόκους που σχετίζονται με τη δικαστική διαδικασία. Αυτή η ρύθμιση αναμένεται να λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο για τη χρήση της διαμεσολάβησης.
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης:
- Υποχρεωτική εκπαίδευση για όλους τους διαμεσολαβητές, χωρίς εξαιρέσεις.
- Ενοποίηση των δύο υφιστάμενων Μητρώων Διαμεσολαβητών σε ένα ενιαίο Μητρώο.
- Δυνατότητα αυτεπάγγελτης διαγραφής διαμεσολαβητή από το Μητρώο από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.
- Αναστολή εγγραφής του διαμεσολαβητή στο Μητρώο σε περίπτωση που δεν υποβάλει τη βεβαίωση παρακολούθησης προγράμματος συνέχισης της επαγγελματικής του κατάρτισης.
Οι Κανονισμοί καλύπτουν πρακτικά θέματα, όπως την αμοιβή του διαμεσολαβητή για τη διεξαγωγή της διαμεσολάβησης και της αρχικής συνεδρίας, την ειδική επαγγελματική κατάρτιση για εγγραφή στο Μητρώο Διαμεσολαβητών και το περιεχόμενο της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.
Οι νέες ρυθμίσεις είναι αποτέλεσμα δημόσιας διαβούλευσης με ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους φορείς και εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης των πολιτικών του Προγράμματος Διακυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και τον εκσυγχρονισμό του κράτους ευρύτερα.