Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Κυβερνητικό Έργο  |  Κυβερνητικό Έργο

Κυβερνητικό Έργο

Νέα Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας στα Σχολεία

Βίντεο

Με επίκεντρό της τον Άνθρωπο, η Νέα Εθνική Στρατηγική (2024-2028) ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση είναι ισορροπημένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη, στοχεύοντας στην Εκπαίδευση και Ενδυνάμωση Εκπαιδευτικών, Γονιών/Κηδεμόνων και Παιδιών για ένα ασφαλές και συμπεριληπτικό σχολείο

Τη Νέα Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και τη Διαχείριση της Βίας στο σχολείο (2024-2028), ενέκρινε στη χθεσινή του συνεδρία (14/11/20124) το Υπουργικό Συμβούλιο με γνώμονα την εφαρμογή μιας στοχευμένης και ισορροπημένης στρατηγικής που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας και στοχεύει στο να περιορίσει τα φαινόμενα βίας και παραβατικότητας στα σχολεία μας.

Επισημαίνεται ότι η Νέα Εθνική Στρατηγική είναι αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης με την κοινωνία των πολιτών και με τη συμβολή φορέων, γονέων, εκπαιδευτικών, η οποία πραγματοποιήθηκε τόσο μέσα από την πλατφόρμα η-Διαβούλευση, όσο και μέσα από μια σειρά δομημένων συνεντεύξεων, ερωτηματολογίων και εργαστηρίων.

Με επίκεντρό της τον Άνθρωπο, η Νέα Εθνική Στρατηγική, ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση είναι ισορροπημένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη και στο ζήτημα της πρόληψης και στο ζήτημα της διαχείρισης του φαινομένου της σχολικής βίας και παραβατικότητας στο σχολείο.

Η νέα Εθνική Στρατηγική αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα από τους ακόλουθους πέντε πυλώνες, οι οποίοι συγκροτούν ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής:

  1. Τη διασφάλιση ασφαλούς και συμπεριληπτικού σχολικού περιβάλλοντος, ώστε κάθε σχολείο να είναι ένας χώρος όπου τα παιδιά θα αισθάνονται προστατευμένα και αποδεκτά, προωθώντας τον σεβασμό και την αλληλεγγύη.
  2. Την εκπαίδευση και ενδυνάμωση εκπαιδευτικών και γονιών/κηδεμόνων για πρόληψη και διαχείριση της σχολικής βίας.
  3. Την Εκπαίδευση και ενδυνάμωση των παιδιών για πρόληψη και διαχείριση της σχολικής βίας, ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες αυτοεκτίμησης, επικοινωνίας και διαχείρισης συγκρούσεων, για να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν βίαια περιστατικά.
  4. Την ανάπτυξη Μηχανισμών παρακολούθησης και υλοποίησης των πολιτικών και καταγραφής φαινομένων βίας, προκειμένου να υπάρχει έγκαιρη παρέμβαση και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων.
  5. Τη δημιουργία συνεργειών με άλλους φορείς, ώστε να εξασφαλίζεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σημειώνεται ότι την πορεία υλοποίησης της νέας Εθνικής Στρατηγικής θα εποπτεύουν οι Συντονιστές των Δράσεων/Δραστηριοτήτων, η Επιτροπή Παρακολούθησης της Εθνικής Επιτροπής και Επιστημονική Επιτροπή, εξασφαλίζοντας τη συνεχή αξιολόγηση και βελτίωση των προγραμμάτων.

Με την εφαρμογή της Νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και τη Διαχείριση της Βίας στο σχολείο (2024-2028) η κυβέρνηση κάνει ακόμα ένα βήμα στο όραμά της για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Κύπρου, διαμορφώνοντας ένα σχολείο όπου κάθε παιδί θα έχει τη δυνατότητα να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, κατανόησης και υποστήριξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ