Κυβερνητικό Έργο
Βιώσιμη Ανάπτυξη με Πράσινο Όραμα
Εγκρίθηκε το Τελικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα 2021-2030 που αποτελεί τον οδηγό για την επίτευξη των εθνικών στόχων για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ΑτΘ)
Στην επόμενη ημέρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας προχωρά η Κύπρος, με την έγκριση του τελικού Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου 2024.
Το ΕΣΕΚ αποτελεί τον οδικό χάρτη για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, ενώ καθορίζει τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2030.
Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο;
Το ΕΣΕΚ συγκεντρώνει ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων που στοχεύουν στη:
- Μείωση εκπομπών σε σημαντικούς τομείς, όπως οι μεταφορές, η βιομηχανία και η γεωργία.
- Αύξηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
- Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε κάθε επίπεδο της οικονομίας.
- Αύξηση των απορροφήσεων διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας στην επίτευξη κλιματικής ισορροπίας.
Αξίζει να τονιστεί ότι το Σχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, τον Νοέμβριο του 2024, κατά την οποία κατατέθηκαν σχόλια και εισηγήσεις από διάφορα οργανωμένα σύνολα, ιδιώτες και οργανισμούς. Τα σχόλια κατηγοριοποιήθηκαν και λήφθηκαν δεόντως υπόψη στο τελικό κείμενο, το οποίο και παρουσιάστηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 11.12.2024. Στόχος της όλης διαβούλευσης υπήρξε η ενίσχυση της διαφάνειας και της συμμετοχικότητας.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι στο τελικό ΕΣΕΚ, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη της ΕΕ όσον αφορά την επίτευξη των φιλόδοξων ποσοστών μείωσης των εκπομπών, περιλαμβάνονται ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα μέτρα και πολιτικές, ώστε κατά τη νέα κατανομή των στόχων του 2040 από την ΕΕ, ο στόχος της Κύπρου να τεθεί σε επίπεδα που να είναι επιτεύξιμα.
Η πλήρης εφαρμογή του συνόλου των πολιτικών και μέτρων του τελικού ΕΣΕΚ μπορεί να επιφέρει συνολική μείωση εκπομπών 25,9% μέχρι το 2030 έναντι 32% που είναι ο εθνικός στόχος (σε σχέση με το 2005) με τους υπόλοιπους υποχρεωτικούς εθνικούς στόχους, να επιτυγχάνονται πλήρως.
Η εφαρμογή των πολιτικών και μέτρων αυτών αναμένεται να ενισχύσει τη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου.