Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Loading...

Κυβερνητικό Έργο

Απολογισμός Υπουργού Εσωτερικών

Το έργο που ολοκληρώθηκε από τις Υπηρεσίες και τα Τμήματα του Υπουργείου Εσωτερικών κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη, καθώς και τον προγραμματισμό για την τρέχουσα χρονιά, παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Μετά την ομιλία του και κληθείς να σχολιάσει την πρόνοια που περιλαμβάνεται στις τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου για την κληρονομικότητα των τουρκοκυπριακών οικιστικών υποστατικών, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι αυτό ήταν το δίκαιο και το πρέπον να γίνει, διότι «αυτή τη υπάρχει ένα είδος κληρονομικότητας για όσους έχουν πάρει τίτλους ιδιοκτησίας ή δικαίωμα χρήσης σε συνοικισμούς ή σε αυτοστέγαση, κοκ, ενώ κάποιος που έχει πάρει τουρκοκυπριακό πριν 30-40 χρόνια, δεν μπορεί να το δώσει στα παιδιά του». Αυτή, συνέχισε, «είναι μια άδικη μεταχείριση μεταξύ προσφύγων». Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, συχνά ακούγεται το επιχείρημα ότι οι κληρονόμοι εκείνων που έλαβαν τουρκοκυπριακή κατοικία μπορεί να έχουν την οικονομική ευχέρεια για να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες. Το επιχείρημα αυτό, ωστόσο, ισχύει και για τους κληρονόμους εκείνων που έλαβαν διαμέρισμα σε κυβερνητικό συνοικισμό πριν 40 χρόνια, που επίσης μπορεί να έχουν την οικονομική ευχέρεια και την ίδια ώρα μπορούν να κληρονομήσουν το εν λόγω διαμέρισμα και να το αξιοποιήσουν όπως επιθυμούν.

«Προσπαθούμε μέσω αυτής της πρόνοιας να αντιμετωπίσουμε τους πρόσφυγες με ισονομία. Αυτή είναι η έννοια. Ας μην ξεχνούμε ότι βάζουμε τώρα και κριτήρια επιλεξιμότητας, μπαίνουν τα ίδια οικονομικά κριτήρια που ισχύουν για την Υπηρεσία Μέριμνας, γίνεται μοριοδότηση. Άρα και η παραχώρηση τουρκοκυπριακών περιουσιών, που είναι διαθέσιμα, θα γίνεται με οικονομικά κριτήρια», πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου. Η έννοια της κληρονομικότητας, σημείωσε, είναι ακριβώς για να επέλθει μια ισορροπία και ίση αντιμετώπιση μεταξύ των προσφύγων.

Σε ερώτηση σχετικά με τα τουρκοκυπριακά επαγγελματικά υποστατικά, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι η τροποποίηση της νομοθεσίας αποσκοπεί στη διάθεση των υποστατικών αυτών με διαφάνεια. Εξήγησε ότι εισάγονται πρόνοιες όπως ο πλειστηριασμός ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκονται. Αναφερόμενος επίσης σε πρόνοια που ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες από την Βουλή των Αντιπροσώπων αναφορικά με την υποχρέωση διενέργειας στατικής μελέτης πριν την παραχώρηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, επεσήμανε ότι αυτό «εγκλωβίζει» τον Κηδεμόνα και δεν είναι δίκαιο προς τον κόσμο, αφού για ένα ιδιωτικό υποστατικό δεν υπάρχει πρόνοια για μελέτη στατικής επάρκειας, αλλά για το διπλανό που ενδεχομένως να είναι τουρκοκυπριακό υπάρχει. «Η Βουλή εν τη σοφία της αποφάσισε ότι πρέπει να γίνεται μελέτη στατικής επάρκειας. Αυτό περιορίζει, είναι αυξημένο και το κόστος», σημείωσε.

Σε σχέση με τα υποστατικά στην Παλαιά Λευκωσία, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι υπήρχε μια δυστοκία στο να παραχωρηθούν, εξ αιτίας του μεγάλου κόστους που απαιτείται για την αναστήλωσή τους. Με τις νέες πρόνοιες, είπε, θα λαμβάνεται υπόψη το κόστος που θα επωμίζεται ο επιχειρηματίας για να το αναστηλώσει και να το χρησιμοποιήσει. Στις περιπτώσεις δε που δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον για επαγγελματικά υποστατικά από πρόσφυγες, θα δύνανται πλέον να τα διεκδικήσουν και μη πρόσφυγες, ώστε να μην μένουν ανεκμετάλλευτες οι περιουσίες αυτές.

Ακολούθως, αναφερόμενος στο οξύ στεγαστικό πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα μας, ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι, βάσει και της προεκλογικής δέσμευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανακοινώθηκε τον Οκτώβρη η νέα στεγαστική πολιτική. «Κύριος άξονάς της δεν είναι μόνο να αυξήσει το οικιστικό απόθεμα, που είναι το κύριο μέτρο. Ταυτόχρονα, προσδοκούμε μέσα από την ολική προσφορά να αυξήσουμε την προσιτή κατοικία», είπε, υπενθυμίζοντας ότι οι τιμές για την προσιτή κατοικία καθορίζονται οι τιμές πώλησης του ΚΟΑΓ ή σε περίπτωση ενοικίασης, 30% πιο κάτω από την τιμή της ελεύθερης αγοράς. Επομένως, συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών, «προχωρούμε μέσω της στεγαστικής μας πολιτικής την άμβλυνση του προβλήματος».

Ερωτηθείς για το σχέδιο «πολεοδομικής αμνηστίας» που επεξεργάζεται το Υπουργείο, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι υπήρξε προβληματισμός αν αυτό θα τύχει εκμετάλλευσης. Ο στόχος μας, υπογράμμισε, «είναι να γίνει με σωστά κριτήρια. Δεν είναι εύκολο έργο το σχέδιο που επεξεργαζόμαστε, αλλά στόχος είναι να απεγκλωβιστούν αγοραστές από παρατυπίες που έγιναν από επαγγελματίες ανάπτυξης γης ή τους ίδιους τους ιδιοκτήτες». Οι αγοραστές αυτοί, παρόλο που έχουν πληρώσει για την απόκτηση του ακινήτου, δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν διότι δεν μπορούν να εκδώσουν τίτλο ιδιοκτησίας. Το ίδιο ισχύει και για κοινόκτητες οικοδομές, όπως πολυκατοικίες ή συμπλέγματα κατοικιών. «Ο στόχος είναι αυτή η πολεοδομική αμνηστία να δοθεί για να απεγκλωβιστούν αυτοί οι αγοραστές και να γίνει όσο το δυνατό πιο απλοποιημένη και κατανοητή για τον κόσμο. Δεν θα μπούμε σε δαιδαλώδεις διαδικασίες και να διευκρινίσουμε ότι θα είναι μια και μοναδική φορά που θα δοθεί», ξεκαθάρισε. Ο κ. Υπουργός είπε ότι η όλη φιλοσοφία είναι να καθοριστούν τιμές, ένας «τιμοκατάλογος», για κάθε είδος παρατυπίας, που, αφενός, θα έχει όφελος για τον κόσμο που παραμένει εγκλωβισμένος και, αφετέρου, τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατίθενται μετά για την κοινωνική πολιτική του Κράτους. Κατέληξε λέγοντας ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος για να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του σχεδίου και να μπουν αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες.

Τέλος, κληθείς να πει εάν υπάρχει ενδιαφέρον από επαγγελματίες του κατασκευαστικού τομέα για τα αναθεωρημένα πολεοδομικά κίνητρα και το Σχέδιο “Built to Rent”, με τα οποία παραχωρείται πρόσθετος συντελεστής δόμησης, ο κ. Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει από τον επιχειρηματικό κόσμο. Επεσήμανε πως αναμένεται ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αρχίσει η υποβολή αιτήσεων. Με την αξιοποίηση των στεγαστικών αυτών μέτρων, είπε ο κ. Ιωάννου, αυξάνουμε την παραγωγή οικιστικών μονάδων και την ίδια ώρα προσφέρουμε επιλογές για προσιτή στέγη.

ΣΧΕΤΙΚΑ